УСТАШКА УПОРИШТА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ: Демишевци

Категорија: Други свјетски рат

Село Демишевци удаљено је од Санског Моста око 6 километара. То је чисто муслиманско село. Током Другог свјетског рата Демишевци су били један од неколико усташких „Алказара“, скоро неосвојивих утврђења на подручју Санског Моста.

Муслимани у Демишевцу, попут њихових сународника из других села око Санског Моста, надали су се да ће им НДХ омогућити да бар у своме родном крају поврате привилегије које су имали у вријеме турске окупације. Томе треба још додати и вјерску нетрпељивост између муслимана и православних од раније, сјећање на многе буне и устанке итд.

Иако су се Демишевци наслањали на територију села са српском већином, усташе и друге оружане групе из овога села, нису се устручавале да атакују на српска села и врше злочине над српским народом. Добро наоружани и утврђени, помагани од власти НДХ, Демишевчани су издржали пет узастопних напада српских партизана.

Први напад на усташки Демишевац изведен је 28. јануара, други 31. јануара, трећи 15. априла, четврти 28/29. јуна и пети 28/29. јула 1942. године. У петом нападу на Демишевце учествовали су заједно партизани са Грмеча и Козаре. У нападу су учествовали Ударни батаљон 2. крајишког НОП одреда – командант Ранко Шипка, и Грмечки ударни батаљон – командант Ђурин Предојевић.

Напад је добро почео, па су се усташе морале повући из својих ровова у село. Ту су се утврдиле по кућама пружајући жилав отпор. Непријатељу су пристигле у помоћ снаге из Трнаве и Санског Моста уз артиљерију. Након тога партизани су се и пети пут морали повући са опсаде Демишевца.

Треба имати у виду да су напади у јуну и јулу 1942. године, на усташка упоришта око Санског Моста и шире, имала за циљ да ослабе непријатељске снаге које су нападале Козару. Међутим, пошто су домаће усташе пружиле жилав отпор, непријатељ није имао несавладивих проблема у својој позадини и спровео је офанзиву на Козару до краја.

Тек у шестом нападу, за вријеме великих борби око Санског Моста, 11. децембра 1942. године, заузето је ово јако усташко упориште. Из разлога што су усташе губиле и на другим фронтовима око Санског Моста, па су се из мањих упоришта повлачиле према граду, Демишевци су напуштени. Иако су борбе вођене у самом граду, партизани нису успјели да ослободе Сански Мост јер је усташама стигло појачање.

У наредним непријатељским офанзивама, усташе ће опет повратити контролу над Демишевцима. Борбе на овом сектору ће се наставити све до ослобођења Санског Моста и околине, 20/21. октобар 1943. године. Ипак, и након тог датума биће спорадичних борби на том сектору.

Погинули партизани у току рата из Демишеваца:

Бурнић Ахме Ахмо, ступио у НОБ 1943, погинуо 1944; Бурнић Хаџе Бего, ступио у НОБ 1943, погинуо 1944; Бурнић Дерве Мухо, ступио у НОБ 1943, погинуо 1945; Бурнић Салиха Расим, ступио у НОБ 1943, погинуо 1945; Кичин Азиза Назиф, ступио у НОБ 1943, погинуо 1945.

Борци у НОБ из Демишеваца – 15. мај 1945:

Бурнић Смаила Хусеин, ступио у НОБ 1944; Бурнић Салиха Мухо, ступио у НОБ 1944; Југурџија Але Хамид, ступио у НОБ 1944; Југурџија Мумина Хусеин, ступио у НОБ 1943; Југурџија Велаге Мујо, ступио у НОБ 1944.

Из ове анализе видимо да је веома мали број муслимана из Демишеваца пришао партизанској борби. Укупно их је, како нам бројке показују, било десет у партизанима из Демишеваца. Од тога пет их је погинуло, а пет дочекало крај рата. Тек од 1943. имамо прве партизане из Демишеваца. Њих четворица ушли су у НОБ 1944. године, што значи при крају рата. На основу овога видимо да идеја „братства и јединства“ није имала одјека међу сељанима Демишеваца.

 

АУТОР: Борис Радаковић

Претходни текст у серији: УСТАШКА УПОРИШТА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ: Стари Мајдан

Слични текстови

Злочин муслиманских усташа над Србима Возуће 1942. године

Независна Држава Хрватска је током 1942. године свој геноцидни план над Србима спроводила на сваком педљу своје територије коју је контролисала. Усташке […]

Најјаче муслиманске усташке милиције под Козаром током Другог свјетског рата

Независна држава Хрватска је ради организованије борбе против српских устаника и заштите важних постројења, путева и стратешких мјеста, приступила формирању и локалних […]

Срби у БиХ

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Реклама по избору