Антифашизам данас не станује у Сарајеву!

Категорија: Критика Насловна

Дигла се велика галама наводних антифашиста из Сарајева против мисе и комеморације усташким жртвама с краја Другог свјетског рата. У први план се истичу цивилне жртве из Сарајева страдале пред сам крај рата. Жртве се именују као „антифашисти“. Међу тим жртвама поред Срба био је значајан број муслимана и осталих грађана Сарајева. Баш зато данашњи „антифашисти“ Сарајева у својим демонстрацијама против помена страдалим усташама истичу убијене Сарајлије у посљедњим мјесецима Другог свјетског рата. Тиме се замрачују страдали становници Сарајева и околине од 1941-1945, а посебно страдали у прве три године рата. Зашто? Па зато што су ти страдали углавном Срби и Јевреји. Те злочине су углавном вршиле усташе из Сарајева, већином муслимани. У Сарајеву су се уписивали добровољци и у усташке и у СС јединице и то у хиљадама. Данашње Сарајево жели да сапере недужну крв Срба и Јевреја са својих улица, да релативизује злочин усташа Сарајлија, тако што за све оптужује усташе Хрвате ван Сарајева.

Хајде да видимо какво је стање у Сарајеву било од 1941-1943 године:

„Сарајево је привремено, до пораза немачке војске под Стаљинградом, у зиму 1943, било најфанатизованије нацистичко упориште. Јуриш уличне руље на главну Сефардску синагогу („Темпл“) уследио је одмах после уласка окупационих трупа. Однели су и бакарни кров. Од десет хиљада Јевреја, рат је преживело 1.400. Ликвидација је почела пре почетка холокауста у осталој Европи.“ – (Милорад Екмечић,“ Дуго кретање између клања и орања – Историја Срба у Новом Веку“, Београд, 2008, 474.).

Ако се питате како је могуће да су усташе и нацисти имали толико успјеха код регрутовања Сарајлија у своје редове, прочитајте како је атмосферу у Сарајеву тридесетих године прошлога вијека, описао један од најзначајнихих комуниста из БиХ Осман Карабеговић:

„Све је на мене утицало затвореношћу и чинило ми се да град веома мало комуницира са другим крајевима Босне и Херцеговине. Дјеловао је устајало, притиснуто тешком прошлошћу, с оштро израженом подвојеношћу Муслимана, Срба и Хрвата.“ – (Осман Карабеговић, „Мој боравак међу Козарчанима у првим мјесецима ослободилачке борбе, Козара у Народноослободилачком рату – Записи и сјећања“, I, Београд, 1971.)

Штавише, током грађанског рата у БиХ, у саставу тзв. Армије РБиХ налазиле су се и формације ХОС-а које су биле састављене од Хрвата и Муслимана. Хосовци су његовали усташке традиције што се јасно види по њиховим ознакама и њиховој химни гдје се отворено величају усташе. Нисам нигдје нашао да су се Сарајлије буниле против усташлука у својим редовима почетком деведесетих. Деведесетих година помен ликвидираним усташама био је „антифашистички“ за Сарајлије:

 

Кад кажем да антифашизам данас не станује у Сарајеву, не мислим да нема појединаца заиста атнифашистички а тиме и антиусташки опредељених. Међутим, ако гледамо данашњи дух Сарајева, он је далеко од антифашистичког. Довољно је нпр. погледати шта све пишу и говоре медији из Сарајева о појединим народима и државама, нпр о Србима, Србији и Републици Српској, или о Русима и Русији итд. Употребљавају језик мржње а често овим народима и државама љепе етикете фашизма, нацизма, шовинизма, геноцидности итд. Са друге стране бесрамно лажу о својој прошлости и присвајају антифашизам који је у БиХ углавном српски, а одбацују усташлук којем су у већини служили. Поред тога данас у Сарајеву постоје организације и групе које отворене његују насљеђе фашизма и усташлука. Зато кажем, антифашизам данас не станује у Сарајеву!

Слични текстови

Злочин муслиманских усташа над Србима Возуће 1942. године

Независна Држава Хрватска је током 1942. године свој геноцидни план над Србима спроводила на сваком педљу своје територије коју је контролисала. Усташке […]

Најјаче муслиманске усташке милиције под Козаром током Другог свјетског рата

Независна држава Хрватска је ради организованије борбе против српских устаника и заштите важних постројења, путева и стратешких мјеста, приступила формирању и локалних […]

Срби у БиХ

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Реклама по избору