Србофобија из уста једног Јеврејина: Срби као Хамас

Категорија: Критика Насловна

На политичком и медијском небу српских земаља, прилично млако је прокоментарисана изјава Менахема З. Росенсафта (Menachem Z. Rosensaft), једног од првих људи Свјетског јеврејског конгреса који је упоредио четнике са Хамасом. Отишао је и корак даље, па је позивајући „Бошњаке“ да разумију бомбардовање Газе од стране војних снага Израела, повукао паралелу између „идеологија Хамаса и онога што је четнички покрет радио у БиХ тијеком рата деведесетих.“

Ко имало познаје историју ратова за југословенско насљеђе, добро зна да никаква четничка идеологија није дјеловала у БиХ. Српски народ је организовао своју војску и мимо неких паравојних формација, све војне јединице су биле под Главним штабом Војске Републике Српске. Постојале су неке мање војне формације у склопу већих формација Војске Републике Српске, као што је Новосарајевски четнички одред, које су у називу садржавали ријеч „четнички“, али те мале формације нису дјеловале по некаквој „четничкој идеологији“ него су баштиниле традицију четничког покрета из ратова за ослобођење српских земаља.

Поред тога што једну ослободилачку организацијуу на Балкану, која своје поријекло вуче још из борби против турске окупације у 19. вијеку, пореди са терористичком организацијом какав је Хамас, Росенсафт користи муслиманску антисрпску пропаганду у своме обраћању. Наиме, муслиманска ратна пропагадна је све припаднике Војске Републике Српске, а некад и читав српски народ, погрдно називала четницима. Спомињући непостојеће четнике деведесетих година прошлога вијега, Ронсесафт у ствари српску војску и српски народ назива „четницима“ у смислу како их је идентификовала муслиманска ратна пропаганда.

Логичније би било, да је Росенсафт Србима споменуо да они добро знају ко је Хамас, јер управо је ова терористичка исламска организација имала своје припаднике на тлу БиХ током рата деведесетих година и они су се борили против српске војске. Али, Росенсафт долази као представник либералних јеврејских организација, а те организације су деведесетих година подржале муслиманску ратну пропаганду о наводно новом холокаусту у Европи којег Срби спроводе над Муслиманима.

Када смо код оних правих четника, треба указати Росенсафту и осталим представницима јеврејских либералних организација које имају свој дио кривице у промовисању србофобије током деведесетих година прошлога вијека, да су се и Јевреји налазили у редовима српских четника током Другог свјетског рата. О томе се могу информисати и у Јад Вашему, али фотографије јеврејских четника доступне су и на интернету. Јевреји су се као добровољци борили на српској страни и у Балканским и Првом свјетском рату, као и у партизанима.

Држава Србија и Република Српска и њени политички и интелектуални представници, морали би нашим јеврејским пријатељима да укажу на недолично понашање једног дијела њихових утицајних људи и да траже од наших јеврејских пријатеља да својим ауторитетом настоје обуздати непримјерену србофобију у њиховим редовима која штети пријатељству два народа.

Слични текстови

Атила Хоаре од ликвидираних усташа у Приједору види цивиле

Није први пут да Марко Атила Хоаре, британски историчар који се бави истраживањем Другог свјетског рата на просторима данашње БиХ, доноси непровјерене […]

Критика Насловна 20. новембра 2023
Накнадно уметање бијелих трака у свједочење Резака Хукановића

Раније смо детаљно писали о „бијелим тракама“ у Приједору 1992. године и понудили неколико необоривих доказа да „бијеле траке“ нису коришћене за […]

Критика Насловна 23. октобра 2023

Срби у БиХ

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Реклама по избору