УСТАШКА УПОРИШТА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ: Шимићи

Категорија: Други свјетски рат

Шимићи су хрватско село у околини Бањалуке. У току Другог свјетског рата припадали су општини Ивањској. Шимићи су били једно од села у Независној држави Хрватској из којег су усташе и наоружани цивили кретали у походе на српска села. Током рата пљачка ће бити једно од занимања многих сељака у НДХ, па тако и Хрвата из Шимића. На жалост ти пљачкашки одреди са собом су носили и смрт уплашеном српском становништву које је стављено ван закона. Да подсјетимо да су у НДХ, између осталог, били забрањени ћирилица и само национално име Србин. Срби су називани грко-источњацима.

Један од тих пљачкашко-злочиначких похода, усташе из Шимића са својим сународницима из Ивањске и других мјеста, спровели су и у Бистрици код Приједора 1942. године. Уочи хришћанског празника Цвијети (Празнује се у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дан прије Ускрса) попаљени су засеоци у Бистрици као што су Кукићи (Горња Бистрица): „све ни ћумез  није остао. Ко је нађен убијен је.“ Злочини су чињени и над Србима у селима Шутиловићима и Милаковићима. Након рата било је случајева да сељаци из Бистрице препознају нпр. своје краве на терену Шимића.

Шимићи су скоро до краја Другог свјетског рата били јако усташко упориште које се налазило око Бањалуке штитећи усташку власт у Бањалуци. У августу 1944. године, у Шимићима се налазило око 90 усташа (милиција). Поред њих, на подручју Ивањске налазило се још 600 домобрана. Они су држали положај на линији Ивањска-Шимићи-Крнин.

Иако се исход рата назирао, ником од усташа из Шимића није падало на ум да се преда. То говори о прожетости ових људи усташким идејама али и њиховом умјешаности у злочине. Они су знали да ако их партизани заробе и докаже им се кривица, иду пред стрељачки строј.

Партизани су још у новембру 1944. године водили операције против усташа из Шимића и околине. У завршним операцијама на сектору Ивањске, скоро пред крај рата уништене су и усташе из Шимића. Ипак, са неким од преживјелих усташа са овога сектора, вођене су борбе и након Другог свјетског рата.

 

Претходни текст у серији: УСТАШКА УПОРИШТА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ: Саница

Слични текстови

УЛОГА МУСЛИМАНА У ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА У НДХ НА ПРОСТОРУ БОСАНСКЕ КРАЈИНЕ

Улога припадника муслиманског народа у Геноциду над Србима у НДХ, остала је до данас без адекватне анализе. Ипак, у посљедњих тридесетак година […]

ЊЕМАЧКИ ДОКУМЕНТИ НЕ СПОМИЊУ ЧЕТНИКЕ НА КОЗАРИ 1942.

Преко друштвених мрежа, разних медија, одређених политичких организација,  али некад и из пера историчара који симпатишу комунистички покрет, можемо читати да су […]

Срби у БиХ

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Реклама по избору